Тарторът на едната бил софиянец

Полицията срещу наркоразпространението по морето. Разбити са две групи, продавали дрога в "Слънчев бряг". Последната спецакция срещу дилърите на наркотици е била преди три дни, а тарторът на една от групите се оказа софиянец. 

Работата по наркогрупите започнала след стрелбата по Димитър Желязков - Митьо Очите. Престрелката стана в началото на юни и разследващите се притеснили, че туристическият сезон е пред провал. 

„Едната група беше ситуирана на територията на град Поморие, но осъществяваше престъпната си дейност на територията на Слънчев бряг, другата беше софийска”, обясни главният комисар на МВР Георги Костов.

Първата група е разбита в края на юли, втора - преди 3 дни. 

„Това е групата на небезизвестния и в столицата Иван - Слънцето. Задържани са 7 лица”, обясни Георги Костов.

По темата

„Свидетели с тайна самоличност, които много точно и подробно описват структурата на групата, участието на всеки един от тях, ръководителят на групата и това с какво се е занимавал тази групата, а именно – с разпространение на наркотици”, обясни Даниела Попова, шеф на спецапелативната прокуратура.

Тартор на групата - столичният наркодилър Иван-Слънцето, е задържан по същите обвинения в края на 2009 година.

„Имал е присъда, но я е изтърпял и към настоящия момент е на свобода. Видимо не се е поправил и затова и ще понесе наказание”, заяви Даниела Попова.

Засега разследващите не коментират дали някоя от задържаните групи е свързана с Димитър Желязков-Очите, който има присъда за наркоразпространение и в годните е сочен от разследващите като наркобос в региона.  

„Когато съберем някакви доказателства, за някои от лица, че има съпричастност към дадена престъпна дейност, бъдете сигурни, че ще има обвинения, още повече ако се касае за фигура като Димитър Желязков”, заяви още Даниела Попова.

Митьо Очите ще бъде разпитан като свидетел за стрелбата срещу него, в която той се отърва на косъм от смъртта, а най-верният му гард загина. За стрелбата с обвинения са хората от групата на Божидар Кузманов -Божо Кравата, който се издирва.

Прокуратура вече поиска постоянен арест за цялата група на Иван Митов-Слънцето.  Те са обвинени в наркоразпространение по заведенията в „Слънчев бряг”, като според прокуратурата Слънцето е шеф на групата. Свидетели разказват, че самият той не продава, а разпределя кой и какъв вид наркотици да продава. Дилърите разпространявали амфетамина  и марихуана.

Под Слънчето били Методи и Марио. Свидетелка разказват как са си купували кокаин от Методи Зайков, по прякор Зайо-Заека. Плащали по 120 лева на грам. Марихуаната и амфетамите вървели по 20 лева.

Гастролиращата група наркодилъри била отседнала в Ахелой, твърдят свидетели.

Петър Димитров, който е сочен за част от групата, е потвърдил, че самият той е взимал амфетамини и марихуана и е потвърдил, че се е снабдявал от Марио и Методи с наркотици, които продавал, а след това се отчитал. Марихуаната и амфетамините зареждал на цена 12 лева за грам.

„Нито един свидетел не посочва, че моят клиент Иван Митов се е занимавал с наркоразпостранение”, заяви адвокатът на Слънцето и посочи, че нито в дома му, нито и него самия са открити наркотици. „Моля да видите в какво състояния са лицата им -  бити, с рани по лицата, и дали не са дали показания под натиск”, допълни адвокатът на Иван Слънцето.