Защо пастафарианците се женят с гевгир на главата?

Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация в България.  Заявлението е подадено от Стефан Кирязов. Последователите на спагетеното чудовище се наричат „пастафарианци”, а техният бог е същество със спагетени крайници и тяло от кюфтета.

Църквата на Летящото спагетено чудовище е създадена от физика Боби Хендерсън през 2005 г. Хумористичното движение възниква като протест срещу въвеждането на учебни предмети за Божието начало в училищата в Канзас, успоредно с изучаването на еволюционната теория.

Последователите на спагетената религия са убедени атеисти и се наричат "пастафари" - от pasta, италианската дума за спагети. Тяхната идеология: борба против привилегиите на

По темата

установените църкви.

Раят според пастафарианците е вулкан от бира и стриптийзьорки. Основният атрибут е гевгир, който се поставя на главата.

Австриецът Нико Алм е човекът, който след 6 години съдебни битки, успя да се снима с гевгир за шофьорската си книжка. И повлече след себе си вълна от последователи. Руснакът Андрей Филин дори беше заплашен от глоба, ако бъде заловен, че кара без своя гевгир на главата.

В България регистрираните последователи са  близо 2000 като юли месец тази година се състоя и първата в България и втората в света пастафарианска сватба .

Сред догмите на пастафарианеца е  задължителна поне 20-минутна почивка в петък следобед с консумация на бира. Всеки ден последователите на спагетеното чудовище пък се молят пред свещената Уикипедия.

Засега Църквата на Летящото спагетено чудовище е призната за религиозна институция само в Холандия и Нова Зеландия. Върховният съд в САЩ отказва да я регистрира, защото била имитация на религия.

Ако получи регистрация като вероизповедание, новата църква в България ще има право на субсидия от държавата за своите храмове, както и да бъде изучавана в училищата като избираем предмет.

Гледайте във видеото какво разказаха за тази необичайна религия Стефан и Николета Кирязови. Те са първата двойка у нас, която се е бракосъчетала по пастафарианските обичаи!