Плевнелиев и Трюдо обмениха мнения по актуални въпроси на евроатлантическия дневен ред

Състоянието на ЕС след референдума за излизане на Великобритания от ЕС, въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и либерализацията на визите за български граждани обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо.

Държавният глава е в Ню Йорк за участие в 71-та сесия на Общото събрание на ООН.

Въпросът за либерализацията на визовия режим за българските граждани остава приоритетен в двустранните отношения. Българската страна ще разработи детайлна пътна карта за изпълнение на критериите за визова либерализация, която ще бъде поставена на обсъждане възможно най-скоро, а двете страни активно ще обменят информация за напредъка на процеса.

Плевнелиев и Трюдо обмениха мнения по актуални въпроси на евроатлантическия дневен ред, като откроиха партньорските отношения между България и Канада в рамките на НАТО и в контекста на отношенията ЕС-Канада.

Плевнелиев открои възможностите за увеличаване на канадските инвестиции в България и покани канадския бизнес да се възползва от преимуществата на българския инвестиционен климат.