"Трябва да развиваме общи стратегии", коментира той

По темата

Българският държавен глава Росен Плевнелиев говори за опасността от тероризъм и проблемите с мигрантската криза и бедността пред Общото събрание на ООН. 

"Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие", заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-вата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН

Плевнелиев се обърна към международната общност с призив за колективни глобални усилия за управление на миграционните и бежанските потоци и за укрепване на международното сътрудничество и координация с цел по-добра защита и подпомагане на бежанците. 

"Трябва да работим в екип и да развиваме общи стратегии, а не да изграждаме крепости за защита на късогледи национални интереси. Трябва да ангажираме лидери от всички сектори на обществото и не само да регистрираме конфликтите, но да ги решаваме", коментира президентът. 

„Европа е символ на надеждата за милиони бежанци, бягащи от насилието и войната. Вдъхновени от общите си ценности, сме решени да укрепим още повече усилията си за управление на миграцията в съответствие с международното право в хуманитарната област и правата на човека. Страните, които са по-близо до зоните на конфликт, като България, са изправени пред безпрецедентно предизвикателство“, посочи още президентът.

По думите му миграцията трябва да се управлява чрез колективни глобални усилия по отговорен начин.

"Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите - жените, децата и хората с увреждания. В същото време, всички мигранти са длъжни да спазват законите на страната, в която пребивават. България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността. Този изключително важен елемент трябва да ни води в изграждането на партньорства между страните на произход, транзит и дестинация и цялата международна общност“, каза президентът. 

В изказването си президентът Росен Плевнелиев констатира нарастваща през последните години подкрепа на международната общност за осигуряване на равни възможности за жените и мъжете при достъпа до висши ръководни позиции, включително за поста Генерален секретар на ООН. 

“След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа“, обърна се още президентът Росен Плевнелиев към Общото събрание на ООН.