Десетки деца всяка година напускат България, отведени само от единия родител

Около 40 деца всяка година напускат България, отведени само от единия родител, според правозащитни организации. Твърдят обаче, че реалният им брой е много по-голям. В 90% от

По темата

случаите, децата са отведени от майките, в 10% - от бащите. Много от тези деца не се връщат никога повече.

Въпреки съдебни решения, които казват, че при развод или раздяла и другият родител има право да вижда детето си редовно, често тези деца никога не се връщат. В повечето случаи родителите, които ги чакат да се върнат в страната, са бащи.

Тази седмица 2-годишната Ема беше върната отново при майка си, след като беше изведена незаконно от баща си в чужбина. За Ема ви разказахме за пръв път в началото на август. Тогава баща й - унгарски гражданин, изведе момиченцето на разходка в столичен мол и повече не го върна.

Подобен е случаят на Николай Желязков. Той се развежда с майката на детето си през 1999-а. Година по-късно тя напуска България заедно с детето ми, което тогава е на 2 години.

"Сега ако мине покрай нас, аз няма да я позная", разказва той. 

Димитър пък сам дал разрешение за извеждане на детето си в чужбина. След като се разделя с бившата си съпруга, той разрешава 7-годишният му тогава син да замине с нея за Шотландия. Вярвал, че му дава право на по-добър живот. Съгласил се да пожертва уикендите с малкия Митко, но не и ваканциите.

"Това беше устна уговорка. И тая устна уговорка си остана във въздуха, даже и съдебното решение вече не се изпълнява", казва Димитър,

Преди 15 години съгласието си дъщеря му да замине в чужбина с майка си дава и Николай. Посочената цел на пътуването - "екскурзия", се оказва измамна.