2 милиона снаряда и 4 000 наши ракети ГРАД са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо

Ислямистите от фронта „Ал Нусра“ в Сирия използват българско оръжие. Репортерът Диляна Гайтанджиева влезе в склад за боеприпаси на групировката в Алепо, определяна от ООН като терористична заради връзки с "Ал Кайда".

По темата

Въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия, 2 милиона снаряда и 4 хиляди ракети ГРАД от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо.

Ракета, която едва не уби българските журналисти на фронта в Алепо, се оказа родна – една от стотиците ракети ГРАД, които джихадистите от фронта „Ал Нусра” изстрелват от жилищните квартали в източната част на града.

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си.

Български журналисти влязоха в Стария град на Алепо, който в продължение на пет години беше под контрола на ислямистите от „Ал Нусра”. Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с "Ал Кайда".

В изоставена къща пък родните ни репортери откриха един от тайните складове за оръжие на джихадистите. Всички оръжия, които се съхраняват в склада, са с произход България.

Джихадистите в Алепо използват предимно българско оръжие, произведено във ВМЗ-Сопот. В девет склада за боеприпаси само в Стария град на Алепо бунтовниците от фронта „Ал Нусра” са складирали 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД, с произход България.

122-милиметрови ракети ГРАД, с обсег на действие до няколко километра, са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ. Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД в Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена. Тези боеприпаси са подготвени за износ от България през месец юли миналата година.

Поредна пратка е тръгнала от България през октомври 2015 г. Имената, които са посочени, са същите – Иванов, Димитрова, а фирмата износител е „Аркус“ АД в Лясковец.

Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още две години.

За пет години война загиналите цивилни са над 10 000, а 100 000 са ранените само в Алепо. Част от жертвите са убити с българско оръжие.

Целия репортаж гледайте във видеото.