Детето бе пребито почти до смърт от двама младежи

За първи път по NOVA говори майката на 3-годишния Христо, пребит почти до смърт от младежи. Момченцето беше насилвано от младеж, който трябвало да се грижи за него и от негов приятел, докато майката е на работа в чужбина.

Година и половина след побоя на второто заседание по делото Невена Велинска се яви като свидетел и застана за първи път очи в очи с насилниците на своя син. За преживяното избра да разкаже единствено пред репортера Ева Костова. 

По темата

Тя разбира за инцидента от своя съседка. В този момент Невена се намира в Естония. Завръща се по спешност и разбира, че 3-годишният й син е в кома с опасност за живота.

„Първото нещо, което ми каза, след като излезе от кома, беше „мамо”. И аз бях до него”, разказва през сълзи майката.

„Не може да има обяснение за такава жестокост. Това е едно 3-годишно дете. Вие можете ли да представите защо? Искам да страдат!”, казва тя.

От лекарите в „Пирогов” беше установено, че става въпрос за системен тормоз, а не еднократно действие. Не съм имала време да мисля кой ме сочи с пръст, кой какво мисли. Мога да кажа само, че получих подкрепа от моите приятели, най-близките ми хора, защото аз нямам останали роднини”, разказва Невена.

От средата на 90-те години тя е вечно на път, за да изкарва прехраната си така, както може - като цигулар.

„Налагаше се да го оставям за не повече от месец. След това четири месеца бях в вкъщи, после отново месец на път. Поддържахме връзка предимно по Скайп. За мен беше много важно обедно и следобедно време да имам видимост и комуникация с моето дете”, споделя майката.

„Случваше се да го оставям на много близки мои приятели. Детето не е поверявано на тези две момчета. То беше поверено на бащата на едно от момчетата. Те трябваше да живеят в моя дом. Единият аз никога в живота си не съм го познавала, не зная за неговото съществуване”, обяснява Невена.

В дните около инцидента профилите на 18-годишните тогава младежи в социалните мрежи изобилстват от снимки с нацистки символи. А близките на Александър са изненадани от факта, че са му поверени грижите за едно 3-годишно дете.

Освен Патрик, оказва се, че домът на Невена в нейно отсъствие посещавали и други. Според приятелка на двете момчета, изслушана като свидетел по делото, Александър и Патрик се забавлявали като затваряли малкия Христо в шкаф. В съда обаче спомените й за това се изпариха. Спомни си обаче, че е виждала как младежите "потупвали" Еци. По думите й - с възпитателна цел.

В момента за детето се грижи и неговият баща, който преди инцидента не е имал такова желание.

„След като се случи това нещо с детето ни, той се обади и от този момент постепенно присъства в нашия живот. Слава Богу Христо е добре, вече е на 5. Ходи на градина. Той е най-миловидното и гальовно същество, той е един ангел. Много кротко дете, много умно и силно”, казва майката.

Психолози продължават да работят с детето, защото има последствия.

„Не бих могла да забравя случилото се. Аз ще живея с това нещо цял живот”, завършва Невена. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес