Това беше условието на Асандж да се предаде

Президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата на информаторката на "Уикилийкс" Челси Манинг. Бившият анализатор на разузнавателните служби в Ирак ще излезе на свобода на 17 май тази година. 

По темата

Редник Челси Манинг, която преди да смени пола си се наричаше Брадли, привлече вниманието на международните медии, след като предаде на сайта "Уикилийкс" над 700 000 поверителни военни документи. През 2013 г. Манинг получи присъда от 35 години затвор за шпионаж. На практика Обама намали присъдата на Челси Манинг от 35 години на 7 години. 
През изминалата година тя два пъти прави опити за самоубийство. 

Във вторник късно вечерта българско време, броени дни преди да напусне Белия дом, Обама намали присъдите на общо 209 затворници. Сред тях беше и пуертириканският националист Оскар Лопес-Ривера. 

Други 64 затворници бяха помилвани, сред тях е и пенсионираният генерал Джеймс Картрайт, обвинен в лъжесвидетелстване при разследване за разгласяване на класифицирана информация. 

Сайтът "Уикилийкс" нарече "победа" информацията, че Челси Манинг ще излезе на свобода през май. Самият Джулиан Асандж също приветства действията на Обама.

Сега вниманието се насочва към него, след като "Уикилийкс" заяви в Twitter миналата седмица, че, "ако Обама нареди да помилват Манинг, Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че делото, образувано от правосъдното министерство, явно е неконституционно".

Вече над четири години основателят на "Уикилийкс" се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Той отказа да се изправи пред прокуратурата в Швеция, където е издирван по обвинение в изнасилване, опасявайки се, че шведските власти могат да го екстрадират в САЩ. 

Едуард Сноудън, друг бивш сътрудник на американското разузнаване, изнесъл голям обем класифицирана информация, благодари на Обама за смекчаването на присъдата на Манинг. 

"Нека заявим честно, чистосърдечно: "Благодаря, Обама", написа Сноудън в Twitter.

Той пък получи още три години удължение на правото да стои в Русия. Бившият агент на ЦРУ ще може да кандидатства и за руско гражданство. По закон всеки, който живее в страната пет години, може да кандидатства за руски паспорт.

Сноудън изобличи мащабна програма на САЩ за подслушване на граждани и политици и сега се укрива от американските власти.