Циклонът удари страната със сила от 4-та степен

Правителството на австралийския щат Нови Южен Уелс обяви пет северни района, където имаше наводнения, за зони на природно бедствие, съобщи министърът на вътрешните работи и извънредните ситуации Трой Грант, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Той изтъкна, че това ще улесни пострадалите от стихията селища да получат оценка на щетите и обезщетения за понесените загуби.

Евакуираха 25 000 души заради опасен циклон в Австралия

Опасността от наводнения в крайбрежни селища в щатите Нови Южен Уелс и Куинсланд остава висока, въпреки че времето се оправя след тропическия циклон „Деби”.

„Деби” удари във вторник северозападната част на държавата континент със сила от предпоследната 4 степен, но в нощта срещу сряда започна да губи силата си.

През последните два дни в Източна Австралия се изливаха проливни дъждове, което рязко повиши речните нива.

Опустошителният циклон Деби

В градовете Листър, Чиндър, Мървилъмб, Кингсли, Бинли и редица райони на Голд коуст за последното денонощие се изляха порои и предизвикаха наводнения.

Министър-председателката на щатското правителство в Куинсланд Анастасия Палашчук съобщи, че 130 000 домове остават без електричество. На тъмно са и над 10 000 жилища в северната част на Нови Южен Уелс.

Десетки хиляди жители на Куинсланд и граничните райони с на Нови Южен Уелс бяха евакуирани и още не могат да се върнат по домовете си.

Днес дъждът най-после спря по източното крайбрежие на Австралия, но опасността за много райони в низините остава. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.