Тоза сочат данните от допитване на Германския изследователски институт Синус (Sinus)

Преобладаващата част от младите европейци (82 процента) нямат доверие в политиката, но мнозина от тях се интересуват от политическа дейност, показва допитване, разпространено днес от няколко германски обществени медии и цитирано от ДПА и БТА. 

Сред близо 213 000 анкетирани на възраст под 35 години само 1% са отговорили, че вярват безрезервно в политиката. 

Повече от половината респонденти са казали, че биха се включили в общ бунт срещу управляващите. 

По темата

Допитването в 11 европейски страни показва, че младите граждани с по-ниско образование се отнасят с по-голямо недоверие към политиката от по-високообразованите. 

Според германския изследователски институт Синус (Sinus), анализирал резултатите, тази липса на доверие се свързва с чувството на отчужденост. 

"Младите хора, които не вярват в политиката, гледат по-фаталистично на нещата", отбелязват в доклад изследователите. 

Въпреки ниските равнища на доверие в политиката, много от младите граждани се интересуват от политическа дейност и проучват алтернативи на партийната политика. 

Едва 31% от запитаните казват, че биха участвали в традиционна политическа организация, докато 51 на сто отговарят, че биха членували в неправителствени или хуманитарни организации. 

Според допитването една пета от младите европейци вече са работили за неправителствена организация. 

Докладът е публикуван от германските медии Бе Ер (BR), Ес Ве Ер (SWR) и Цет Де Еф (ZDF). В допитването са участвали младежи от Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Холандия, Испания и Швейцария.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.