Как работи „ало” мафията – за първи път схема на мошениците отблизо

Всеки ден десетки българи стават жертва на "ало" измамите. Само за последните пет години измамниците са изкарали повече от 20 милиона лева. 90% от тези случаи остават неразкрити. Ние обаче разкриваме една от бандите.

По темата

Наш зрител от Ловеч ни разказва, че телефонни измамници искали да го направят муле - човека, който се среща с жертвите и който взема парите.

Решаваме и ние да влезем в схемата на измамниците.

Точно като нашия зрител, наше подставено лице пуска обява, че си търси работа. И няколко часа по-късно си намира работа. При телефонен измамник, който обаче се представя за търговец на зеленчуци.

След като вече сме в схемата, информираме прокуратурата и полицията в Ловеч. И сме готови да стигнем докрай в схемата.

Новият ни "работодател" започва да работи активно в района. Звъни на мулето си по няколко пъти на ден. Три дни никой не му се връзва на измислените истории. И сделка няма.

Четири дни по-късно подставеното ни лице вече е изпратено на адрес. И тръгваме към посочения адрес. С нас има и разследващ полицай.

Докато получаваме напътствията, се чуват и гласове на други хора - хората, които работят с нашия шеф.

В последния момент човека, когото се опитваха да измамят, се отказва да остави парите. Затова си тръгваме. За да се върнем малко по-късно и да се срещнем официално с него.

Село Слатина. Тук схемата за малко да проработи, но дядо Петър се сети, че става въпрос за телефонна измама. Обяснили му, че съдейства на полицията за залавяне на опасни престъпници.

Докато сме в Ловеч, сигналите на тел.112 за опити за измама на възрастни хора се увеличават с всеки изминал час. Срещаме се с някои от тях. А схемата на човека, за когото работи подставеното ни лице, е една и съща.

На всички пускаме гласа на нашия шеф. И те са единодушни, че това е гласът на мнимия полицай.

Пет дни нашето муле е без работа, а ние разбираме, че хората като него са недосегаеми от закона, защото винаги при задържането им казват, че не знаят какво са правили.

Цялото разследване гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.