Текстовете предвиждаха удължаване на срока за застрояването на земеделските земи по морето

Първи сблъсък между ГЕРБ и Патриотите. Ябълката на раздора се оказа законопроекта за земеделските земи. След протестите, които текстовете предизвикаха, ГЕРБ направи обратен завой и се отказа от промените. С тях трябваше да се удължи правото за застрояване на земеделски земи с още 3 години.

Обратен завой на практика направиха всички, след като в земеделската комисия законопроектът беше приет единодушно, а днес, образно казано, вече умира.

За какво ставаше дума в тези текстове?

На 23 май изтича срокът, в който собствениците на земеделски земи, които са променили статута им, могат да ги застроят. Ако не са го сторили до 23-ти май, земите автоматично стават отново земеделски.

След оттеглената от ГЕРБ подкрепа, Патриотите нямат друг ход, освен и те да се откажат от текстовете. Поне засега. Иначе - всички се кълнат, че не са се поддали на натиска на протестиращите, а сами стигнали до извода, че законът не е съвсем добра идея.

Не това отказало ГЕРБ от спорните поправки, казват ГЕРБ. А това:

„Започнаха да се правят политически спекулации и точно заради това, ние го оттегляме, не поради натиск”, категоричен е Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Беше продиктувано от крупни интереси”, коментира Валери Жаблянов от БСП.

В графа спекулации, според управляващите, влизат съмненията, че ако срокът за строителство върху земеделски земи с променен статут се удължи, Черноморието ще бъде застроено.

„Да говорим, че въз основа на този законопроект, дюни ще се застрояват, няма как да се получи”, категорична е Десислава Танева от ГЕРБ.

Защото дюните така или иначе си били защитени. Спекулация било и че законът работел в полза на определени интереси пак по Черноморието.

„Не е само Черноморието, има Ловеч, Монтана”, продължи да изрежда Йордан Апостолов от Патриотите.

Очакванията били от промените да се възползват собствениците на над 10 000 имота в цялата страна, а на морето били едва 1800, от които само 217 поискали разрешение да строят.

Управляващите контраатакуваха опозицията така:

„До 2011 година този срок беше безсрочен, повтарям - този срок беше безсрочен”, каза Цветан Цветанов от ГЕРБ.

А зад тях, отвън, застанаха собственици на земеделски земи, които искат да ги застроят.

Няма и повече време, защото ГЕРБ казаха „Не”. Така с общо три пъти „Не”, Патриотите останаха само с подкрепата на ДПС и с недостатъчно гласове, за да прокарат промените.

Опозицията остана доволна, но не пропусна да се заяде.

„Първият законопроект беше оттеглен от самите вносители, заради съмнение в собствените им действия”, каза Валери Жаблянов от БСП.

Недоволни пък останаха собствениците на земи и останаха да чакат за среща с управляващите.

Репортери: Златина Зехирова, Марина Стоименова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.