Какви са рисковите фактори и как да ги овладеем?

Най-много българи умират заради сърдечносъдови заболявания. Говорим за десетки хиляди всяка година. А в същото време това е едно от заболяванията с най-лесна профилактика.

Всеки четвърти българин има някакъв сърдечно-съдов проблем. Още толкова са хората в рискови групи. За да не стигаме до медицинска помощ и болнично лечение, лекарите съветват – здравословният начин на живот е първата стъпка.

Близо 20 килограма – толкова успява да свали Стела за няколко години със силови тренировки и танци. Заради здравословни проблеми като дете, дълго време тя не е можела да се движи активно.

По темата

„Когато вече можех да правя всичко и да се храня с всичко – вече бях 80 килограма. Започнах постепенно да се движа и с изключително много търпение постигнах прилична форма”, разказва Стела.

Днес Стела се включва и в инициативата за здравословен живот -  „Лицеви опори пред парламента”, защото така организаторите разчитат, че призивът им ще бъде чут от повече хора.

„Българите сме на последно място по физическа активност в Европейския съюз и сме на челно място по пиене, пушене и сърдечно-съдови заболявания”, обяснява Лазар Радков, организатор на инициатива за здравословен живот.

„Да кажеш на някого: „Отслабни или се движи повече!”, е мотивиращо в рамките на минута и половина, но не и в рамките на продължителен период. А истината е, че това е начинът, по който намаляваме не само инцидентите на инфаркт, но и развитието на сърдечна недостатъчност”, коментира проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Освен редовните профилактични прегледи, важно е и да овладяваме рисковите фактори.

„Ако ти си само хипертоник – това е сравнително приемлив риск, но ако имаш малко повишена захар, малко затлъстяване, ако не се движиш активно, холестеролът ти е по-висок и пушиш – инцидентът със сигурност би дошъл”, прогнозира проф. Арман Постаджиян.

„Най-много българи умират от сърдечно-съдови заболявания, а те са най-лесни за преодоляване с физическа активност”, добавя Лазар Радков, организатор на инициатива за здравословен живот.

Малък тест – ако ходим по-малко от час и половина на ден, което се равнява на около 10 000 крачки, значи водим заседнал начин на живот.

„Дори само 5 минути на ден е едно добро начало. Иначе е хубаво два-три пъти седмично човек да има някаква по-продължителна тренировка”, каза още Лазар Радков.

„Изисква изключително много време и изключителна вътрешна мотивация за човек с немедицинско образование да разбере, че здравето е в неговите ръце”, казва още проф. Арман Постаджиян.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.