Кой е създателят на сладкото изкушение?

Знаете ли, че тортата „Гараш” е създадена в България преди повече от 100 години. Кой е създателят на сладкото изкушение с български корени разказа екип на „Събуди се”.

През 1885 година в Русе пристига сладкар – австроунгарецът Коста Гараш. Сладкото изкушение носи неговото име. Историкът Веселина Антонова се рови от години из папките на държавния архив и случайно открива името.

В края на XIX век в Русе е построен първият за България гранд хотел – „Ислях хане”. Мебелите, приборите, завесите са специално доставени от Виена и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе.

Когато пристига в Русе, Гараш поема управлението на „Ислях хане”. Негови снимки липсват, но снимки на управлявания от него хотел се пазят и до днес. От една от тях става ясно местоположението му. В центъра на Русе до сградата на резиденцията на Александър Батенберг. Преди около 10 години сградата на първият гранд хотел в България е съборена, а в момента мястото е запустяло и обрасло от храсти.

Оказва се, че някогашният блясък отдавна е изчезнал. Диана Коларова изучава рода на Гараш от над 10 години. Убедена е, че точно в тази сграда сладкарят забърква сладкото изкушение.

В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава „Гараш”. След това я пренася в София в един от най-луксозните хотели за онова време – „Пахах”. Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотела. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш”.   

Шеф Атанасов пази автентичната рецепта за тортата. При нея особеността е, че няма брашно. Емил атанасов и Годеслав Сотиров са пазителите на шифъра на Гараш. Обиколили са кухните на най-добрите ресторанти в цяла Европа. Според шеф Атанасов рецептата не трябва да бъде променяна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.