Сайтовете AlphaBay и Hansa са били посещавани от хиляди търговци на нелегални стоки

Американската и европейската полиция съвместно са блокирали две от най-големите пространства за незаконна търговия онлайн, известни като „dark web“ или тъмната мрежа, съобщават АФП и БГНЕС. 

Как да защитим компютъра си от нов опасен вирус? (ВИДЕО)

Американският министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс заяви, че сайтовете AlphaBay и Hansa са били посещавани от десетки хиляди търговци на стоки като наркотици, хакерски софтуер и оръжия, чиято стока е достигала до около 200 000 потребители в световен мащаб.

Хакери атакуваха правителствени сайтове в САЩ

Съобщението идва три седмици, след като сайта AlphaBay спря работа без предварително предупреждение. На 5 юли канадският гражданин Александър Казе, който е собственик на страницата, беше арестуван в Тайланд. По-рано тази седмица Казе беше открит мъртъв в килията си, като според полицията той се е самоубил с хавлията си.

Руски хакери търгували с лични данни на британски министри

В същото време затварянето на AlphaBay прехвърли голяма част от трафика му към по-малкия Hansa. По това време обаче холандската полиция вече е контролирала платформата, благодарение на което властите са успели да проследят десетките хиляди продавачи и купувачи на незаконни стоки.

ФБР: Руски хакери стоят зад безпрецедентната криза с Катар

По думите на изпълнителния директор на Европол Роб Уейнрайт Hansa също вече не функционира.

AlphaBay беше мащабно интернет пространство за търговия с незаконни стоки, 10 пъти по-голямо от т. нар. „Път на коприната“ – киберпазар за незаконна търговия, затворен през 2013 г. от ФБР. По време на закриването си „черният пазар“ е имал над 250 000 обяви за продажба на наркотици и токсични химикали, както и над 100 000 реклами за оръжия, откраднати и подправени лични документи, хакерски софтуер и други.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.