360 хиляди души се борят за 50 квадратни метра

Хонконг – претъпкан мегаполис с натоварени улици и различни миризми. Но и ултрамодерен бизнес и туристически център. За втора поредна година той оглави списъка на най-конкурентните икономики в света.

Няма да повярвате колко много хора са готови да убият, за да се сдобият с дом в Хонконг. Това е мястото, в което 720 хиляди души се борят за 100 квадратни метра… и буквално се задушават в тях.

Голяма част от жилищата в мегаполиса са с размер 15 квадратни метра, които можете да закупите на "съблазнителната" цена от 0,5 милиона долара, посочва Global Voices. Има и по-евтини апартаменти (ако изобщо можем да употребим тази дума). А условията в тях са стряскащи. С толкова малко място сгъваемият стол се използва като бюро, място за почивка и маса за хранене. А тоалетната и кухнята са на едно място...

ВИЖТЕ ЗА КАКВО ГОВОРИМ

В Хонконг се намира и най-големият панелен блок в света с над 30 хиляди души. Миналата година обаче властите взеха решение да съборят сградата и изселиха всички живущи от нея. Любопитен факт: в мазето имало кланица, протекла канализация и неработещ водопровод. 

Наскоро South China Morning Post изчисли, че на цената на жилище в Хонгконг можете да се сдобиете със замък в Италия, голям апартамент в Сидни и цяла сграда в Дъблин.

Небостъргачите в Хонконг – построени с бамбуково скеле (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хонконг - азиатският Ню Йорк (ГАЛЕРИЯ)

Редактор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.