Тленните останки на художника бяха извадени от гроба му по нареждане на съд в Мадрид

Тленните останки на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, ексхумирани по нареждане на съд в Мадрид, са много добре запазени, благодарения на балсамиране. Прочутите му мустаци пък са съхранили формата си. Това съобщи генералният директор на фонда „Гала-Салвадор Дали” Луис Пенюелас, цитиран от БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ЕКСХУМАЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

В нощта срещу петък в театъра-музей на Дали в каталунския град Фигерас беше извършена ексхумация на тялото на починалия преди 28 години артист.

По темата

В края на юни съд одобри искането на родената през 1959 г. гадателка Пилар Абел Мартинес, която твърди, че е дъщеря на художника.

Магистратите решиха, че единственият начин да се установи евентуално наличие на роднинска връзка е ДНК-анализ. Той ще бъде извършен в мадридския Институт по токсикология, а резултатите ще са готови в началото на септември.

За да бъде извършена ексхумацията, беше вдигната масивната половинтонна плоча на пода в музея, под която е погребан Дали.

На процедурата присъстваха няколко съдебни медици, директорът на музея, кметът на Фигерас, представители на културния отдел в кметството, адвокатът на фонда и служители на реда. Ексхумацията завърши в 0.40 ч. след полунощ.

За ДНК-анализа са в зети проби от две големи кости, от косата и ноктите на Дали. След медицинското изследване те ще бъдат върнати в ковчега.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.