Главният прокурор коментира недоверието в съдебната система и процеса срещу Цветан Василев

„Не може да има упреци, че изборите за нов Висш съдебен съвет (ВСС) са били манипулирани. Мисля, че бяха избрани достойни хора”, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че оттук нататък, ако има някакви упреци, всеки трябва да се сърди на собствения си вот.

Панов: Членовете на ВСС не са избрани професионално

„Този ВСС трябва да работи и то по-добре от предния. Трябва да работи без междуличностните конфликти и обвиненията в лобизъм. И трябва да оправдае очакванията на тези, които са го избрали”, добави Цацаров.

Парламентът излъчи 11 членове на Висшия съдебен съвет

Относно ниската оценка на хората към магистратите и справянето с корупцията главният прокурор заяви, че скандалите се отразяват негативно върху целия облик на съдебната власт. „Гражданинът иска справедливост. Този дефицит на справедливост е навсякъде”, каза той.

Цветан Цветанов: Изборът на ВСС – изцяло прозрачен

„Следващите стъпки по случая "Цветан Василев" са насрочване на делото в съда. Обвинителният акт е внесен. Ние няма да се откажем от всички законови средства да молим и искаме сръбските съдебни власти да го екстрадират”, каза Цацаров.

Сотир Цацаров разкритикува и мудността на институциите при разкриването на престъпления.

Попитан дали прокуратурата ще се намеси по казуса с дружествата „Дунарит” и „Емко” главният прокурор отговори, че това е казус на Министерството на икономиката, а не на прокуратурата.

Главният прокурор е в Брюксел, за да се срещне с българския еврокомисар Мария Габриел и еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова.

Цацаров съобщи още, че преди дни в София е била на посещение поредната мисия на Европейската комисия за годишен мониторингов доклад. Той се очаква не през януари, а в средата на ноември. „Очакваме обективна оценка”, каза той. 

НА ФИНАЛА ВЪВ ВСС: Равносметка за един 5-годишен мандат

Цялото интервю на Антоанета Николова със Сотир Цацаров гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.