Защо журналисти и интелектуалци са обявиха против кандидатурата му?

Журналисти и интелектуалци се обявиха против кандидатурата на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. В протестно писмо те посочват, че има умишлен опит за ликвидиране на комисията, а номинацията на Антон Тодоров е неподходяща.

По темата

В края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ сам се похвали, че е номиниран за поста. Към този момент обаче официална номинация от ГЕРБ нямат.

Преди дни вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов определи експертизата на Тодоров като подходяща за поста. За мнозина обаче това се стори странно, след като преди време именно Антон Тодоров беше един от най-яростните критици на управлението на Борисов и Цветанов. На 25 ноември 2013 година Антон Тодоров гостува в предаването „Часът на Милен Цветков”, за да представи книгата си „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите”.

„Познавам Антон Тодоров от много години. Очевидно има качества, заради които е поканен в ГЕРБ. Но неговите качества, по мое лично мнение, е са подходящи за тази позиция”, коментира в предаването „Здравей, България” политологът Огнян Минчев.

Според него кандидатурата трябва да е на „независим, балансиран човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не съобщения и информации, които да обслужват политическото статукво”.

„Начело на комисията трябва да застане експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции”, коментира журналистът Тони Николов.

„Двете основни партии в парламента избират два различни начина за постигане на една и съща цел – компрометиране и затваряне на Комисията по досиетата”, коментира Огнян Минчев. „БСП директно иска нейното затваряне, а ГЕРБ избира поставянето на една политическа фигура като г-н Тодоров начело на комисията, като оттам, ако започнат да излизат този тип политически фойерверки, които излизат при други негови участия, работата на тази комисия ще бъде компрометирана”, уточни Минчев.  

В подкрепа на Антон Тодоров застана Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Изключително педантичен, енергичен човек. Би се справил добре”, заяви Харизанов.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.