Съоръжението ще се използва от велосипедисти

Холандските власти откриха официално първия циментов мост, създаден посредством 3D принтиране. Съоръжението се намира в югоизточния град Гемерт и ще се използва от велосипедисти.

„Мостът не е много голям, но е направен от принтер, което го прави уникален“, заяви представител на Технологичния университет в Айндховен.

Показаха храна, изработена на 3D принтер (ВИДЕО)

Работата върху моста, който е изграден от близо 800 пласта материал, е отнела около три месеца и е изграден от подсилен бетон, пише БГНЕС.

Според учебното заведение едно от предимствата на „принтирания“ мост е, че за направата му се използва по-малко бетон за разлика от стандартната модулна технология, тъй като принтерът поставя бетона само там, където той е необходим.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Спасиха мъж с рак на лицето в "Пирогов" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Осемметровият мост свързва два пътя, между които има воден канал. Той успешно е преминал и тестове за издръжливост, като може да понесе тегло от 2 тона и макар че е създаден за велосипеди, по него могат да преминат до 40 камиона, посочват неговите дизайнери.

Холандия е сред държавите, заедно със САЩ и Китай, които са пионери в технологията за 3D принтиране. Миналата година холандски архитект представи уникален 3D принтер, с който се надява да успее да построи цяла сграда.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.