Според нея Москва се намесва в изборите на други държави

Нови обвинения към Русия за дестабилизирането на Европа. От Лондон, премиерът Тереза Мей не спести острите си думи към Москва. А испанските власти официално заговориха за руска намеса около референдума в Каталуния.

В реч за ролята на Великобритания след Brexit Тереза Мей определи Русия като страна, която се опитва да подкопае международната система от правила.

Brexit - с конкретна дата и точен час

„При незаконното анексиране на Крим от Русия, за първи път от втората световна война, на една суверенна страна в Европа насилствено бе отнета територия от друга държава. Оттогава, Русия разпалва конфликт в Донбас, многократно нарушава въздушното пространство на няколко европейски страни и организира кампании за кибершпионаж”, коментира британският премиер Тереза Мей.

Мей обвини Владимир Путин, че се стреми да превърне информацията в оръжие, но обеща, че Великобритания ще защитава Европа от руски заплахи и след Brexit.

„Имам много просто послание към Русия. Знаем какво правите! И няма да успеете! Защото подценявате устойчивостта на нашите демокрации, трайното привличане на свободни и отворени общества и ангажираността на западните нации към съюзите, които ни обвързват”, добави Тереза Мей.

Коя е най-влиятелната жена в политиката? (ГАЛЕРИЯ)

Междувременно, представители на испанското правителство обявиха в Брюксел, че базирани в Русия групи са използвали социалните медии, за да разпространяват фалшиви новини около референдума за независимост на Каталуния.

„Имаме данни, че интернет трафикът след референдума е минавал през мрежи базирани най-вече в Русия, но и в други страни”, коментира Алфонсо Дастис, министър на външните работи на Испания.

Имало и кампаниия за дестабилизиране на Испания чрез разпространение на фалшиви новини, твърди Мадрид.

„Важно е за нас да знаем, че има организации, обществени или частни, които се опитват да се намесват националните политики, да променят и да създават несигурност в Европа. Наш дълг е да го заявим открито”, коментира Мария Долорес де Коспедал, министър на отбраната на Испания.

Засега обаче испанското правителство не можело да каже със сигурност, дали руското правителство стои зад тази кампания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.