Промените са част от Закона за защита на конкуренцията, който беше приет на първо четене

Получаваме обезщетение при доказан картел. Промените са част от Закона за защита на конкуренцията, който беше приет на първо четене. Възможно ли е държавата да ни връща парите от скъпото гориво, високите сметки за ток или некоректни мобилни оператори. 

Галин е професионален шофьор. Прекарва голяма част от времето си зад волана, а равносметката - отделя от личния си бюджет по 400 лева на месец само за гориво. 

10 ареста при акция срещу контрабандното гориво

„Пътувам много и забелязвам, че цената варира в доста големи стойности”, казва Галин Белчов. 

Тръгваме на обиколка из големите вериги, за да сравним цените. Към днешна дата литър от най-масовото гориво се продава на средна стойност между 1,89 лв. и 2,17 лв. за литър. 

Шестте големи вериги, обаче, стопяват разликата от 28 стотинки до едва 6 стотинки за литър. Това е и причината държавата да заговори за обезщетение на потребителите. 

ЧЕРЕН ПАЗАР: Всеки трети литър гориво у нас е нелегален

„Ощетените лица биха могли да предявят претенции и да представят доказателствата си. Ощетеното лице, трябва да има собствени доказателства, че е претърпяло вреди”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

Тоест, потребителите, трябва да докажат, че има разлика между платеното от тях и евентуалната реална цена. За доказателство се приема всичко - от  касови бележки до международни доклади, например. 

7 важни правила, които трябва да знаем като шофьори

Най-важното условие, обаче, е да бъде доказан картел. Въпреки многобройните разследвания, до момента държавата нито веднъж не е успяла да потвърди манипулиране на цените. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.