Тя призова всички номинирани жени в залата на "Оскар"-ите да се изправят

Франсис Макдорманд изправи публиката на крака на тазгодишните "Оскари" - буквално. Тя грабна наградата за най-добра женска роля – на майка, загубила дъщеря си и изправила се срещу корумпираната и бездействаща полиция в “Три билборда извън града”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЛЯСКАВАТА ЦЕРЕМОНИЯ

Макдорманд изполва сцената на "Оскар"-ите, за да призове за равенство между половете в Холивуд. Тя прикани от сцената всички номинирани жени да се изправят. 

"Малко хипервентилирам. Ако падна на земята, ме вдигнете, защото имам да кажа важни неща! Окажете ми честта, всички жени, номинирани в категориите - станете на крака. Хайде, Мерил (Стрийп - бел.ред.), ако ти станеш и другите ще те последват. Всички продуцентки, режисьорки, сценаристки, композиторки, дизайнерки - хайде! Огледайте се, дами и господа. Всички ние имаме истории за разказване и проекти за финансиране. Имам две думи за вас - клауза за равнопоставеност", категорична беше Макдорманд.

ВИЖТЕ КОИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ТАЗИ ГОДИНА

ВСИЧКО ЗА "ОСКАР"-ИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

ФАКТИ ЗА "ОСКАР"-ИТЕ:

* Филмът „Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е с най-много номинации – цели 13.

* Призове се раздават в общо 24 категории.

* Първата награда „Оскар” е връчена на 16 май 1929 г.

* Най-възрастният победител в надпреварата е Кристофър Плъмър на 82 години, който получава признание за най-добра поддържаща мъжка роля във филма „Новаци“ през 2012 г.

* Най-възрастната номинирана за наградата е актрисата Глория Стюарт, която на 87 години играе вече възрастната Роуз от „Титаник“ през 1997 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.