Твърди се, че при него незаконно са били иззети секретни документи

Австрийската опозиция призова днес министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл да даде обяснения след обиск в централата на службата за вътрешна сигурност, при който се твърди, че незаконно са били иззети секретни документи, предадоха БТА и Франс прес.

Австрийският канцлер: Имиграцията без граници е в основата на много проблеми

Либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС) поиска среща на съвета за вътрешна сигурност, а бившият канцлер социалдемократ Кристиан Керн обяви, че ще поиска извънредно заседание на парламента по тази тема.

Политическата буря се развихри след информация в медиите, че миналата седмица е извършен обиск в централата на Федералната служба за защита на конституцията и за борба с тероризма (BVT), в който е възможно да е имало нередности.

Австрийският канцлер подкрепи миграционната политика на Орбан

Претърсването е било наредено от финансовата прокуратура във връзка с разследване за присвояване на средства от трима служители на службата. Според седмичното списание "Профил" обаче при акцията са били иззети документи, свързани с борбата срещу десния екстремизъм, които не са имали връзка с официалната причина за обиска.

Тези обвинения се подкрепят от факта, че претърсването не е било извършено от екип на финансовата полиция, както е редът, а от ведомство, заминаващо се със сигурността по пътищата, ръководено от човек от Австрийската партия на свободата, крайнодесния малък коалиционен партньор в правителството. 

Кикъл обаче отрече да е имало нередности. Той подчерта днес, че обискът е бил извършен под ръководството на магистрати от прокуратурата и че всички иззети документи са у тях.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.