С това руско вещество е бил отровен бившия агент

„Новичок” е новоразработено отровно вещество и целта е била за него да няма антидот". Това заяви за NОVA експертът по химическите оръжия доц. Иван Попов. По-рано британският премиер Тереза Мей обяви, че бившият руски агент Сергей Скрипал е отровен именно с това вещество, което се произвежда в Русия.

Великобритания подозира Русия за отравянето на Сергей Скрипал

„За разлика от другите фосфоро-органични нервнопаралитични отровни вещества, „Новичок” има много по-високо токсично действие – 8 до 10 пъти. То има и скрито последействие”, поясни доц. Попов.

Припомняме, че 66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха нападнати с химикала в Солсбъри.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Какво знаем за случая до този момент:

* Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

* Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

* Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

* Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

* Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

* „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес