Коя е компанията "Кембридж Аналитика" и с какво се занимава?

Cambridge Analytica e британска компания, използваща лична информация на потребителите в социалните медии, за да помага на клиентите си да влияят върху гласоподаватели или консуматори, изготвяйки послания, насочени конкретно към надеждите, страховете или желанията на хората, пише БГНЕС.

Как да разберете какво точно знае Facebook за вас

Какво е Cambridge Analytica?

Фирмата е основана през 2013 г. като разширение на SCL Group, фирма за стратегическа комуникация и военни операции. Тя е до голяма степен собственост на Робърт Мърсър, американски милиардер с история във финансирането на консервативни политически кампании, който беше назначил бившия архитекта на кампанията на Тръмп Стив Банън.

СКАНДАЛЪТ С FACEBOOK: Участват ли социалните мрежи в политически игри?

Според „Ню Йорк таймс“ Банън дори е избрал името на компанията, защото до голяма степен е назначил изследователи от университета в Кеймбридж, за да изгради софтуер за обработване и систематизиране на данни.

Те какво правят?

Експерт: Няма начин да се предпазим от манипулациите чрез социалните мрежи

Фирмата описва себе си като доставяща „промяна на поведението въз основа на данните" за клиентите си както в политическата, така и в търговската сфера, използвайки големи количества лични данни от социални медии и други източници.

На практика, услугите на компанията вероятно са най-добре описани от главния служител в областта Алекс Тейлър.

Шефът на сигурността във Facebook подаде оставка

"Ако събирате данни за хора и ги профилирате, това ви дава по-добра представа, която можете да използвате, за да знаете как да разделите на сегменти населението, да им подавате съобщения за проблеми, от които те се интересуват, както и език и изображения, с които те вероятно ще се ангажират", каза Тейлър на тайно заснета среща с Channel 4 News, излъчена в понеделник.

„Използвахме това в Америка и сме го използвали в Африка. Това правим като компания“.

Мария Габриел пред АФП: Брюксел работи върху общоевропейски план срещу фалшивите новини в мрежата

Къде са работили?

Известно е, че Cambridge Analytica се отказа да работи с Тед Круз на изборите в САЩ през 2016 г., за да подпомогне екипа на Доналд Тръмп, но преди това компанията е помогнала на 44 кампании за Конгреса и Сената на междинните избори през 2014 г.

Създателят на WhatsApp: Изтривайте профилите си във Facebook

Главният изпълнителен директор Александър Никс и лидерите на кампанията Leave.EU се похвалиха, че работят заедно за кампанията по Брекзит, но след това оттеглиха твърденията си, заявявайки, че няма подписан договор и не е вършена работа. Служителите говориха за работа по политически и търговски кампании по света в излъченото от Channel 4 предаване.

Какво е противоречието?

Експерт: Няма начин да се предпазим от манипулациите чрез социалните мрежи

Най-горе в списъка са теми, повдигнати от Никс в среща с журналисти от Channel 4 News, в който той обсъжда "дълбокото копаене" по отношение на кандидатите на опозицията, и дезинформацията и хващането в капан като възможна тактика за извоюване на изборите, наред с услугата на целеви съобщения.

Данните на 50 милиона потребители на Facebook - в щаба на Тръмп

Фейсбук забрани на Cambridge Analytica да използва неговата платформа в петък, само дни преди някой да подаде сигнал, че компанията е събрала и съхранила данни за повече от 50 милиона потребители на Фейсбук без тяхното разрешение.

Повечето от тези потребители са били в САЩ, но комисарят по информацията в Обединеното кралство вече е издал заповед за претърсване на офисите на компанията в Лондон, след като тя не отговори на предишно искане за възможно незаконно използване на данни.

Какво ще стане след това?

Белгия реши: Само навършилите 13 години - с профили в социалните мрежи

Фейсбук обяви независим одит на отношенията си с Cambridge Analytica след прекратяването на връзките на компанията миналата седмица.В САЩ известен брой главни прокурори започнаха разследвания как данни от Фейсбук са били използвани. Никс и Cambrodge Analytica отрекоха всички обвинения в простъпки.Зукърбърг каза в началото на годината, че иска да поправи всички проблеми, които са измъчвали Фейсбук през последните години.Развитието на събитията от миналата седмица само се добавиха към неговия вече дълъг списък. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.