На мястото на Бойко Коцев ще замине Атанас Кръстин

Българското правителство одобри смяната на посланика ни в Москва, потвърдиха за NOVA от кабинета.

На мястото на Бойко Коцев ще замине Атанас Кръстин, който в момента е външнополитически съветник на президента Румен Радев.

България връща посланика си в Москва, няма да гони дипломати

Причина за смяната е, че мандатът на Бойко Коцев изтече.

Решението на правителството ни беше забавено, докато се чака одобрение от руска страна. След като то е получено, на закрито заседание в сряда кабинетът е гласувал рокадата.  

КОЙ Е НОВИЯТ НИ ПОСЛАНИК В РУСИЯ

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев.

Завършва немска езикова гимназия в град Пазарджик, след което следва международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва, със степен магистър по международни отношения, съобщава БГНЕС.

Завършва дипломатическия курс на федералното министерство на външните работи на ФР Германия в Бон и Берлин, както и курсове за държавни и висши държавни служители към Центъра по въпросите на сигурността Джордж Маршал в Гармиш-Партенкирхен, Германия.

От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на министерството на външните работи на България, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.

Работил е и в редица дипломатически представителства на Република България в Азия и Европа.

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг /2006-2010 г./ генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия /2012-2016 г./.

Владее немски, английски, руски и виетнамски езици.

Назначен е за секретар по външната политика с указ на държавния глава №48 от 23 януари 2017 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.