Митрополит Антоний го донесе от Йерусалим

Благодатният огън пристигна в България.

СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН У НАС ВИЖТЕ ТУК

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, кацна на летището в София, за да донесе Благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещеният огън, с помощта на България, ще получи и съседна Македония.

В делегацията на 40-годишния духовник за Йерусалим бяха включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон, и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Благодатният огън слезе в Йерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Митрополит Антоний излетя за Йерусалим на 7 април рано сутринта с правителствения самолет „Фалкон” с решение на премиера.

След пристигането си в София, огънят се съхранява в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" за Пасхалното богослужение. След това Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим (ВИДЕО)

За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005 година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.

Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Велика събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си