От Костандово до именията на Елизабет Втора

Български килими - сред вероятните подаръци на бъдещата кралска сватба в Лондон. Вече 20 години, фабриката в Костандово изпълнява поръчки за британското кралско семейство.

Защо принц Чарлс подарява на Кейт и Уилям български килим - разказват Яна Николова и Десислав Митов.

Пътят към кралското семейство е постлан…с килими от България.

„Кейт и Уилям имат килим от град Костандово, по инициатива на принц Чарлс”, заявява Надя Парпулова.

Какъв обаче е пътят от малкия български град до кралската фамилия? Всичко започва преди 20 години. От лятната резиденция на кралица Виктория на остров Озбърн. Дневната е постлана с истински шедьовър. На който трябва да се направи репродукция.

„Преди да стигне до България, до град Костандово, тази поръчка беше минала през доста страни с традиции в килимарството като Индия и през Пакистан, но производителите бяха преценили, че е прекалено рискова, прекалено сложна. И бяха отказали тази поръчка”, разказва Надя Парпулова. „С огромен страх и недоверие, от немай къде, тази поръчка стига до България. Но ние го виждаме като невероятен шанс – да покажем и да докажем какво можем”.

И така с непосилната задача се заема семейство Парпулови. Първо, килимът трябва да бъде изтъкан на хартия, с това се заема синът Тодор.

„Нямаше право на грешки. Това е огромен килим – 120 квадрата. При една малка грешка от моя страна, пренесена на стана, това са месеци, които губим”, обясни Тодор Парпулов.

Дизайнът е мрежа от квадратчета, всяко от тях - в определен цвят. Кралското семейство назначава екип от дизайнери, които да координират работата по проекта.

„За един стандартен размер килим – три на четири, примерно, съм изчислявал, че съм правил около 1 милион и 800 хиляди щраквания с мишката. В последствие – жените на стана толкова брой възли”, обяснява Тодор Парпулов.

След това схемите отиват на стана, където всяко квадратче се превръща във възел.

За точността на изработката следи главата на семейството – Нино Парпулов.

„Трябваше да се убедя, че тези 26 години ще работят като една. Защото рискът е огромен, ако се размине дизайнът, а всяка ръка е различна. Това беше най-големият риск, заради който са се отказали всички”, обяснява Нино Парпулов, собственик на килимарска фабрика в Костандово.

„Много цветове, много сложни изображения, много сложни фигури. Размерът е огромен, съответно – такъв стан няма, на който да бъде направена”, заявя Надя Парпулова.

Щом няма решават да си направят сами.

„Това е в момента, най-отговорно го казвам, най-големият стан в света”, обяснява Надя.

Кралското семейство има много високи изисквания и към материалите, които да се използват.

„Това е прежда, която е 100% естествена, без примеси и предена на ръка”, обяснява Нино.

Тя трябвало да се обагри със специални швейцарски оцветители от най-висок клас.

Всичко това отнема година и половина неуморен труд. И накрая – дори преди крайния срок, килимът е готов и доставен в лятната резиденция на Кралица Виктория.

„Килимът е открит лично от Елизабет и се е коментирало, че едно от най-странните обстоятелства около килима е държавата на произход – България”, разказва Надя.

„А аз като отидох, заварих една табела: „Произведено в България”, разказва Нино.

Това е едва първата стъпка. Равносметката 20 години по-късно – близо 400 килима от Костандово вече украсяват именията на кралското семейство и на десетки британски благородници, клонове на Банк ъф Ингланд и приемната на Тони Блеър.

„Стартирайки тази работа, никога не сме си и мечтали, че някога баща ми ще стисне ръката на принц Чарлс”, разказва Надя.

А поканата дошла лично от престолонаследника.

„Той е много земен човек. И Камила също”, оценява ги Нино.

А контактът с принц Чарлз отваря вратите и към дома на Кейт и Уилям.

„Специално в британската култура, това да подариш ръчен килим е нещо много ценно и нещо много уникално. Защото той надживява поколенията. Ти подаряваш време и подаряваш послание”, обяснява Надя.  

„И най-естественият първи подарък, който Чарлс прави на Кейт и Уилям, това е ръчно тъкан килим, негов любим килим с произход град Костандово. Предполагаме, че такъв подарък ще получат и новите младоженци – Хари и Меган”, коментира Надя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.