Документът, който е на 700 години, е изследван три години

Библиотеката "Марчана" във Венеция публикува луксозно издание на завещанието на Марко Поло съвместно с издателска къща "Скриниум", информира "Ройтерс", цитирана от БТА. 

Преди публикацията завещанието, което е на 700 години, е изследвано три години. Предишната "транскрипция" - съвременна интерпретация, на документа беше отпреди 150 години. 

Изследването дава нов поглед към живота на пътешественика и търговеца Марко Поло и допълнителни доказателства, че той е стигнал до Китай, в което някои историци се съмняват.  

"Изследвахме го с най-новите научни методи и професионални филологически стандарти, за да бъдат поправени предишни грешки", обясни Стефано Дела Дзана от "Скриниум". 

Марко Поло пише завещанието си на 9 януари 1324 г. Той вика в дома си във Венеция нотариус, за да запише последната му воля върху пергамент с размери 67 см на 27 см. Оставя пари на църковни институции във Венеция, опрощава неизплатени дългове, освобождава слугата си, "за да опрости господ душата му". Марко Поло завещава всички останали свои средства на съпругата си и трите си дъщери. Това е необичайно за онова време. Обикновено бащите без синове завещавали всичко, което притежават на свои по-далечни роднини мъже. 

Слугата на Марко Поло е бил татарин - едно от доказателствата, че е стигнал до Китай. Друго доказателство е, че той е изредил сред притежанията си мускус, който е бил характерен за Далечния изток.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.