Трима пътници са оцелели, състоянието им е критично

Самолет със 104 пътници и 9-членен екипаж се разби малко след излитането си от летище "Хосе Марти" в Хавана.

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Кубинският в. Гранма", цитиран от ТАСС, съобщи, че има само трима оцелели и те са в критично състояние.

Една от пострадалите е жена, която е с тежки изгараняния. Започнало е идентифициране на телата.

"Новините не са окуражаващи, изглежда има голям брой жертви", каза кубинският президент Мигел Диас-Канел, пристигнал спешно на мястото на катастрофата.

Източници от летището и очевидци разказват, че самолетът - Боинг 737, който изпълнявал вътрешен полет до Олгин, се разбил малко след излитането в момента, когато извършвал първия се завой. Машината е паднала в поле близо до летището.

Кубинската държавна телевизия каза, че Боингът е бил нает от националния кубински превозвач "Кубана де Авицион", но не уточни кой е собственикът му.

Очевидци съобщават, че при сблъсъка се е видяло огромно огнено кълбо, последвано от голям стълб дим, който се вижда в близост до летището на кубинската столица. 

"Кубана де Авицион" трябваше да спре част от самолетите в застаряващия си арсенал заради проблем със сигурността. 

Последната голяма самолетна катастрофа в Куба е била през юли 1997 г. Тогава на борда на разбил се самолет загинаха 44 души.

Българското Министерство на външните работи няма данни за пострадали български граждани при инцидента със самолета. Посолството ни в Куба е в контакт с местните власти и очаква да получи повече информация по случая.

Българските граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството ни в Куба: +537 204 67 66; +537 204 67 68.

Дежурен телефон в извънработно време: +535 286 24 49.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.