За някои дишането е даденост, за други то е платен лукс

През седмицата пред здравното министерство в София се раздаваха символични еднопосочни билети за Европа.  Чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти обясниха, че са на път да напуснат България  като единствена алтернатива да останат живи. Изтеглени от децата си в чужбина, за да получават здрави грижи там, оказва се са и много пенсионери.

МИСИЯ "ОЦЕЛЯВАНЕ": Здравни емигранти - епизод пореден (ВИДЕО)

Ако за нас да дишаме е даденост, за Адриан вече 2 години това е лукс. Кислорода си го плаща.

„За да изляза навън, съм се подсигурил в момента с тази бутилка”,обяснява той.

Заради белодробното си заболяване, Адриан се нуждае от нов бял дроб. И тъй като такива трансплантации у нас не се правят, държавата изпраща пациентите в австрийска болница. Допреди една година, когато договора между двете страни изтича. Следват преговори. Адриан обаче не може повече да чака и ще емигрира.

Договор с "Евротрансплант" ще има най-рано до няколко седмици

„Имам задграничен паспорт, документите, всичко ми е подготвено. Като не ни се отваря друга вратичка, отиваме при хората, които могат да ни помогнат и искат да ни помогнат. Ние водим битка с болестта, водим битка и с министерството. И се оказва, че да водиш битка с министерството, е много по-трудно отколкото с болестта”, казва той.

Затова Адриан ще се присъедини към новия вид емигранти - здравните. Ще смени държавата, за да живее. За пръв път на феномена се натъкват надзорниците на Здравната каса при разглеждането на бюджета за миналата година. Според тогавашният председател на Асоциацията на индустриалния капитал, откритите задължения само към Германия били за 115 милиона лева.

Протест на хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация

И докато термина "здравен емигрант" е сравнително нов, оказва се, че съществува и друг - "здравен туризъм". Появил се за пръв път преди три години със създаването на първия Здравен информационен център за лечение в чужбина. Дъщерна фирма на туроператор. И те изпращат клиентите си в чужбина, но за лечение. Идеята се родила от личен опит.

„Заради свои здравословни проблеми, обиколила съм всички болници в България. Специалистите нямат търпението да обясняват на пациентите. Тук в България нещата са малко на конвейер. Ние сме затворили кръга от А до Я, буквално. От това да намерим правилната клиника с правилния екип, преводачи, трансфери”, разказва Звезделина Лютви.

Вижте повече по темата във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.