ООН, САЩ и Албания поздравиха Атина и Скопие за решаването на спора

Светът приветства споразумението за името на Македония. След 27-годишен спор, Скопие и Атина се договориха за името Република Северна Македония. За разлика от реакциите в Европа и Съединените щати, обаче, в самата Македония и в Гърция се стигна до скандали. Президентът Иванов почти изгони от кабинета си премиера Заев, съобщават агенциите. 

Македония и Гърция се споразумяха за името

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина и Скопие да се прекрати дългогодишният им спор за името на Македония. Двете страни обявиха, че са постигнали съгласие за името „Република Северна Македония". Гутериш приканва още всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът.

Споразумението за името ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви от своя страна и говорителката на държавния департамент на САЩ.

Одобрение изрази и албанският премиер Еди Рама, който определи двамата си колеги от Гърция и Македония като „прогресивни лидери".

Столтенберг: Договорът между Заев и Ципрас отваря пътя на Македония за НАТО

Новото име на югозападната ни съседка трябва да бъде одобрено на референдум в Македония през есента, а след това да бъде гласувано и от парламента на Гърция. Това ще отвори пътя на Скопие към членство в НАТО и Европейския съюз.

„В случай, че поправката в конституцията не бъде одобрена, тогава автоматично покана за присъединяване към НАТО ще бъде оттеглена, а преговорите за присъединяване към Европейския съюз няма да започнат”, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Съгласно споразумението, официалният език на страната остава македонски, а гражданите й ще се наричат македонци.

„Имаме историческо споразумение, става въпрос за вековен договор. Ние избрахме бъдещето и затова успяхме. Новото име е Република Северна Македония. Избрахме да бъдем част от европейското бъдеще. Решаваме 25-годишен спор, който теглеше страната надолу. С това решение укрепваме македонската идентичност - македонският народ и всичко македонско са защитени завинаги. Приключи БЮРМ. Решаваме вековен въпрос”, каза в извънредно обръщение към нацията македонският премиер Зоран Заев.

Името Македония вече принадлежи на регион в Северна Гърция, в който влиза и втория по големина град в страната - Солун. С приемането на това име през 1991-ва година, бившата югославска република притесни Атина, която заподозря съседа си в териториални амбиции.

„В споразумението, което постигнахме за първи път се заявява, че нашите северни съседи нямат нищо общо с древната гръцка македонска цивилизация и не могат да претендират за каквато и да е връзка с нея за в бъдеще”, коментира гръцкиет премиер Алексис Ципрас.

Премиерите Ципрас и Заев се срещнаха в България в рамките на срещата на върха на Евросъюза миналия месец и още тогава дадоха да се разбере, че са близо до споразумение след дългите преговори. На тях бяха отхвърлени имена като Горна Македония, Нова Македония и Илинденска Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.