В сряда протестиращи, управляващи и синдикати влязоха в остър спор

Скандал се разрази заради парите за хора с увреждания. Поводът - проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания.

След дълго обсъждане на това колко би струвал законът на държавата, се очакваше да бъде постигнат консенсус. Това обаче не се случи. Стигна се до лют скандал, обиди и обвинения в дискриминация от страна на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към омбудсмана и майките. Срещата приключи с освирквания и сълзи.

РАЗГОРЕЩЕНИ СПОРОВЕ: Обсъждат как да се помага на децата с увреждания

Национално-представителните организации разкритикуваха законопроекта на Манолова и го определиха като нецелесъобразен. Според тях той разделял хората с увреждания на различни групи и ги противопоставял едни на други.

Във вторник трябваше да стане ясно колко ще струва един такъв закон за личната помощ. Ставаше въпрос за 100 млн. над досега заделяните пари, а след това се чу за 670 млн. Накрая заместник-министърът на финансите каза, че става въпрос за1,1 млрд. лева при нискобюджетен вариант на закона.

От представителните организации искат от закона да се ползват всички хора с увреждания, като например децата с диабет и тези с аутизъм.

Палатков лагер на родители на деца с увреждания и в Русе

„Това, което се случи вчера, не е нещо, което не сме очаквали. В проектозакона няма дискриминация. Проблемът възникна заради информацията за броя на хората с увреждания, но у нас няма национален регистър и затова не се знае колко точно са те”. Това коментира в ефира на „Здравей, България” Мая Стоицева, една от протестиращите майки на деца с увреждания.

Тя е категорична, че в случая не става въпрос за пари, а за „голяма реформа, от която от дълги години има нужда".

Борисов: Явно парите за ТЕЛК-ове и инвалидни пенсии не се разпределят правилно (ВИДЕО)

Не искаме да разделяме хората с увреждания на групи, а да се направи оценка за това от какво реално въпросните лица имат нужда”, категорична бе Стоицева.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” пък заяви, че средствата, за които се говори в законопроекта на омбудсмана, са крайно недостатъчни.

Ако не се увеличи бюджетът за социални услуги, нищо няма да се промени”, каза Григорова.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.