В спасителната акция ще участват 13 чуждестранни и пет тайландски водолази

Целият свят следи началото на рисковата спасителна операция в Тайланд. Водолази и специални части започнаха извеждането на 12-тте деца и треньора им от пещерата, в която са блокирани вече две седмици. Операцията е състезание с времето. В близките часове се очаква валежите да се засилят, а времето да се влоши драстично.

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Рискованата мисия ще продължи няколко дни. Около 18.00 часа българско време се очаква първото дете да бъде изведено на повърхността.

ПИСМА ОТ ПЕЩЕРАТА: Блокираните под земята деца писаха на родителите си

Засега тайландските власти не са съобщили подробности как точно момчетата ще бъдат изведени от пещерата. Най-вероятно те ще трябва да се гмуркат на някои места, като ще прекарат дълго време под вода.

Треньорът на блокираните деца в пещера в Тайланд помоли за прошка

Най-голямото предизвикателство ще бъде преминаването през тесни проходи, където спасителите е трябвало да носят кислородните си бутилки пред себе си, за да преминат. Друго предизвикателство е студената вода и затова спасителите се страхуват някое от децата да не получи хипотермия.

Минути след като беше оповестена новината за началото на спасителната операция, тайландските военноморски тюлени публикуваха в социалните мрежи снимка, на която държат ръцете си.

Спасителната операция в Тайланд - надпревара с времето (ГАЛЕРИЯ)

Момчетата са в пещерата от 23 юни, когато влезли да празнуват рождения ден на едно от тях.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.