Пада налогът за нови автомобили

Падат екотаксите за нови автомобили. Собствениците им ще плащат с 10% по-малко от досегашната сума. За коли над 5 години обаче налогът се увеличава с 12-13%. 

Според промените новите собственици на коли до 5 години ще плащат същите такси, както и досега. Според кабинета таксата се увеличава заради повишените разходи за рециклиране. С по-скъпата такса за старите коли трябвало да се стимулира и покупката на повече нови.

„Това е демонстрация, че работим в тази посока да се стимулират”, заяви министърът на околната среда Нено Димов.

Според вносителите на коли обаче мярката е лобистка. Твърдят, че е за сметка на потребителите, но по сметките на фирмите, които рециклират.

„Това е продуктова такса и събирането на парите отиват в частни организации”, заяви Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили.

„Тези пари отиват в частни фирми. Според нас е инсинуация, че рециклират превозни средства”, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„В частни организации миналата година са отишли 67 млн. лв. от събирането на тези такси, а в държавата са влезли около 3 млн. лева”, допълни Цанева.

От Българската асоциация по рециклиране обясниха пред NOVA, че разходите за рециклиране са много големи и затова е тази екотакса, която да покрие разликата. От там дават за пример, че изкупуването и разкомплектоването на един стар автомобил с рециклиране на вредните отпадъци (масло, спирачна течност, гуми) струва на фирмата 600 лева общо.

Екотаксата покривала именно тази разлика. Министърът признава, че голямата част от средствата отиват именно в частните организации, без да коментира конкретните цифри.

„Натоварването за леките коли е символично. Основният фокус е върху големите, които досега не бяха обхванати”, заяви Нено Димов.

Търговците твърдят, че ако държавата иска да стимулира купуването на нови коли, трябвало да помисли за данъците. Превозвачи и вносители на коли плашат с протест. Дали и кога ще има - ще стане ясно следващата седмица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.