Вижте къде можете да ги проверите

Резултатите от второто класиране след VII клас са публикувани на сайта на МОН и могат да се проверят на адрес: https://priem.mon.bg/.

Проверката се осъществява с входящия номер и код.

Общо 3273-ма седмокласници са подали заявление за участие във втория етап на класирането за прием в гимназиите в София. От тях 2521 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 408 момчета и 344 момичета, съобщи Ваня Станчева - председател на Областната комисия по класирането към Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град.

СКАНДАЛ С КЛАСИРАНЕТО СЛЕД 7 КЛАС: Свалиха резултатите от сайта

Тя отбеляза, че освен тези ученици във второто класиране са участвали и учениците, които са имали подадени заявления за участие в първото класиране, но балът не им е достигнал за нито една паралелка. 

Във второто класиране в София са класирани общо 3484-ма ученици, като от тях 211 ученици са намерили своето място в училище, според желанията, които са написали в заявлението за първия етап, каза Станчева. От тези 3484-ма ученици 1860 остават на същото място във второто класиране, а 1413 са преминали на по-предни свои желания. 

В първото класиране не се явиха да се запишат 517 ученици в София, съобщи Ваня Станчева. Тя уточни, че от тях 455 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 49 момчета и 63 момичета. По този начин успяха да влязат във второто класиране част от некласираните ученици в първото класиране, обясни Станчева.

МОН поправи грешката в класирането на седмокласниците

Тя каза, че има ученици с бал около 200 и няколко точки, които са написали само желания за прием в паралелки, в които балът е 300 и няколко точки. Към момента са некласирани във втория етап 428 ученици, от които 315 са от София, а 113 седмокласници са от страната. Традиционно учениците от страната кандидатстват за конкретни училища и паралелки в София-град и тези ученици не са успели да се преборят за тях и не са класирани, коментира Станчева. Попитана какво да правят тези 428 ученици занапред, председателят на Областната комисия отговори, че след като всички ученици, които са класирани на втория етап се запишат в училищата - от 13 до 17 юли, училищата ще отчетат всичките свободни места и на 19 юли тази информация ще бъде изнесена от РУО София-град. 

Вълчев: Човешка грешка е причинила сгрешеното класиране след 7 клас

От 20 до 24 юли седмокласниците и техните родители могат да подават заявление за участие в третия етап на класирането за прием в гимназиите. Това ще стане, както при първия етап, в училищата-гнезда или онлайн. "Третото класиране обаче е изключително рисково, защото ще има обявени единични свободни места в най-желаните паралелки, ако въобще има свободни места, ако някой ученик не се е явил", коментира Ваня Станчева. Тя отбеляза, че ако за първото класиране - за 26 свободни места в паралелка, са се борили много седмокласници, сега за едно-две или три места могат да се борят също немалко ученици. Това са единични бройки за прием и седмокласниците трябва да се отпишат от училището, в което са приети и затова третото класиране е рисково и този риск трябва да бъде внимателно премерен, отбеляза Станчева. Тя посъветва седмокласниците да преценят дали си струва да се откажат от мястото в училището, в което са приети, за да се борят за друго място, без да знаят колко други ученици и с какъв бал ще искат също да се класират в него.

Некласираните ученици трябва внимателно да проследят какви са баловете по училища и внимателно да напишат паралелките, съответстващи на техния бал, препоръча Станчева. Тя коментира, че "не е достатъчно само да желаеш да бъдеш приет в дадено училище, а балът трябва да ти стига за там". 

На този етап не се закриват паралелки, информираха от РУО.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес