Ще продължи ли евтаназията на добитъка в Странджа?

„Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото, което е заразено”, коментира в студиото на „Здравей, България” Янко Иванов, съветник на земеделския министър по ветеринарните въпроси.

Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума (ВИДЕО)

Изказването му дойде малко след като министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и още едно – в Болярово. Засега обаче евтаназия на животните се отлага.

„Има опасност. Инфекцията съществува дотогава, докато има три елемента налице – първият е причинителят на заразата, второ – контактите между хора и животни, чрез което инфекцията се пренася, третият – животните”, добави Янко Иванов, съветник на земеделския министър по ветеринарните въпроси.

Отлагат временно евтаназията на доказано заразени с чума животни

Припомняме, че след протестите на животновъдите в столицата в сряда, Борисов разпореди да бъдат освободени четирима души - директорът на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов.

Борисов уволни четирима в МЗХ, животновъдите спират протеста (ВИДЕО)

„Тези оставки са следствие на всичко, което се случва в сектора „Животновъдство” и в частност в подсектора „Овцевъдство” и „Козевъдство”. Това са проблеми, които се трупат и не се решават с години. Стадата с козе и овци в страната за 10 години са стопени с близо 1 милион глави. Не се мисли стратегически и се движим по инерция”, коментира Янка Попова от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Хората не искат да отглеждат животни. Това е труден занаят. Много малко хора вече се занимават с това”, заключи Янка Попова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.