99 депутати подкрепиха промените в Закона за опазване на обществения ред

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия срещу спортното хулиганство.

"За" гласуваха 99 народни представители, а 50 "се въздържаха".

"Този закон трябва да влезе по най-бързия начин в нашето законодателство. Много се радвам, че тук по този проблем всички партии се обединихме. Започва футболното първенство, затова работната група взе решение спешните мерки да ги въведем веднага", коментира един от вносителите на промените Славчо Атанасов /"Обединени патриоти"/. 

По негово искане срокът за предложения между първо и второ четене на измененията беше намален на три дни.

Атанасов посочи, че в момента се работи по нов Закон за футболното хулиганство, който по технически причини ще е готов в края на годината.

СРЕЩУ ФУТБОЛНОТО ХУЛИГАНСТВО: Какво трябва да се направи?

С приетите изменения се въвежда режим на достъп на посетителите до спортното мероприятие. Предвидено е достъпа да се осъществява чрез предоставянето на документ/знак, персонализиращ посетителите или след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи. 

Предлага се условията и редът за достъп до спортно мероприятие да се уреждат с наредба на Министерския съвет, която да влезе в сила една година след обнародването на този закон.

Разширяват се правомощията на ръководителя по сигурността и безопасността на спортното мероприятие, свързани с недопускането на лица с наложени принудителни административни мерки и на малолетни и непълнолетни без придружител в спортната зона и спортния обект.

АГРЕСИЯТА НА СТАДИОНИТЕ: За психологията на футболното хулиганство

Въведено е изискването съгласието на дееспособен придружител на малолетни и непълнолетни да се удостоверява с декларация.

Ще има и допълнителни изисквания относно разполагането и използването на видеокамери с цел документирането на събрания доказателствен материал. Собствениците или ползвателите на спортни обекти и съоръжения, както и организаторите на спортни мероприятия ще трябва да извършат разходи, свързани с техническо оборудване, необходимо за осигуряване на безопасността и сигурността на посетителите на спортни мероприятия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.