Военни помагат на пожарникарите

Извънредно положение на най-големия гръцки остров в Егейско море заради горски пожар.

Три фронта бушуват на остров Евия. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На жителите на двете селища Контодеспоти и Ставрос е било наредено да напуснат домовете си. Това са близо 500 души. Евакуацията им е по-скоро предпазна мярка, уточниха властите. 

Изгорели са фуражен завод и два склада. 250 пожарникари, подпомагани от армейски части, се борят с пламъците, които са подсилвани от силния вятър. 

Движението по основното шосе, преминаващо през дългия 180 км остров, бе частично спряно, съобщи полицията. 

Хората, които искат да стигнат с коли до Атина от северната част на Евбея, са призовани да използват фериботи, които ще работят цяла нощ, предаде АП.

„Премиерът поддържа непрекъснат контакт с министъра на вътрешните работи относно големия пожар в Евбея“, съобщиха от канцеларията на министър-председателя Алексис Ципрас.

Министърът на земеделието Вангелис Апостолу, който се намира на място, заяви за медиите, че пожарникарите ще се борят с пламъците през цялата нощ.

„Огнеборци от целия регион са прехвърлени тук“, допълни Апостолу.

Евакуацията е превантивна мярка, посочи правителството, което бе силно критикувано от опозицията за начина, по който действа в края на юли по време на най-тежките пожари в историята на Гърция. 

94 души загинаха в огнената стихия, която опустоши на 23 юли район, намиращ се на изток от Атина, в това число курортното селище Мати. Над 30 души са все още в болница след бедствието.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.