В началото на тази година имаше нов проект по казуса, но и нови възражения

Сагата с новите медицински стандарти по акушерство и гинекология започна през 2016 г. Тогавашният здравен министър Петър Москов предложи нови параметри на хартия. Но съдът ги отмени. В началото на тази година имаше нов проект, но и нови възражения. Засега параметрите на хартия ги няма.

“Нямаме консенсуси и гайдлайни, от които да се ръководим, което създава възможности за субективизъм и за преценки, които не се базират на доказателства”, каза Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Богдан Кирилов е новият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата

От здравното министерство в писмен отговор обясняват, че медицинските стандарти задават минималните изисквания, на които трябва да отговарят болниците, персоналът и оборудването, но не определят алгоритми за действие.

“Навсякъде в цивилизования свят има такива ръководства, които се изготвят от специалисти в конкретната област”, заяви акушерката Илона Нешкова.

Стандартът на хартия не е гаранция. През 2015 г. печално известен стана случай на родилка от Тетевен. Бебето й почина, а проверката по случая показа, че по време на раждането са били приложени отречени от Евросъюза техники. Ставаше дума за висок форцепс и за Метода на Кристелер - натиск върху горната част на матката. Три години по-късно няма окончателно съдебно решение. 

МАЛЪК ГЕНИЙ: 12-годишен започва да следва биомедицинска физика (ВИДЕО)

Статистиката пък сочи, че за 10 години има общо 44 дела в областта на акушерството и гинекологията. От наказателните близо 70% от присъдите са оправдателни. В огромната си част обвиненията са свързани с причиняване на смърт на новородени и родилки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.