Автобусите произведени преди 2006-а година, нямат задължение за монтиране на обезопасителни колани

"През септември ще внесем в парламента промени в закона, които да регламентират задължението седалките на всички автобуси да бъдат оборудвани с колани", каза в "Здравей, България" новият директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

"50% от автобусите у нас са произведени преди 2006 г. - годината, от която производителите ги произвеждат задължително с колани. След приемане на промените в закона собствениците им ще трябва да ги оборудват. Някои ще трябва да сложат и нова седалки, ако сегашните не позволяват това", обясни Рановски.  

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА КРАЙ СВОГЕ: МВР свиква извънреден щаб (ВИДЕО+СНИМКИ)

Превозвачите обясниха, че ако някой иска да въведе монтирането на колани, трябва да го плати, защото не могат да поемат такъв разход.

"Въпросът за коланите е много важен и се поставя след всеки тежък инцидент. Трябва да се промени законодателството. Има изготвени текстове", заяви Рановски.

"Автобусите, произведени преди 2006 г., нямат задължение за монтиране на обезопасителни колани. С промените в закона ще има промяна, която ще задължи всички автобуси, които извършват обществен превоз на пътници, да бъдат оборудвани с тях", добави директорът на "Автомобилна администрация".

Валентин Радев: Някои от предписанията за пътя край Своге не са спазени

"При някои превозни средства това е възможно заради самите седалки, които трябва да се подновят. В страната има регистрирани над 23 000 автобуса. 15 000 от тях са регистрирани с първа регистрация до 2006 г. Не всички от 23 000 автобуса са лицензирани за извършване на превоз", поясни още Бойко Рановски.

Агенция “Пътна инфраструктура” е била уведомявана многократно от институциите в Своге, че конкретният участък е опасен. Знакът от 40 км ограничение е сложен заради зачестилите инциденти.

“Всяка година на територията на страната се определят участъци с концентрация на пътнотранспортно произшествия. Това също се прави от Пътна полиция. АПИ се уведомява и се анализират предприемат мерки за всеки участък”, допълни Ранковски.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.