Режат допълнителни парчета асфалт от участъка на катастрофата

Следователите отново взеха проби от фаталния завой край Своге. Няколко часа движението през Искърското дефиле беше спряно. Може ли пътят да е причина за трагичния инцидент Няколко часа под зорките погледи на следователи и прокуратури пътните експерти рязаха проби от асфалта на фаталния завой.

Затварят пътя София - Своге за вземане на проби от настилката

„Ще се вземат три вида проби. Едните ще бъдат изрезки, които касаят износващия слой на пътя. Ще се вземат сондажни ядки, с които се определя дебелината на асфалта. Основната е дълбочинната проба. Тя може да покаже цялата конструкция на пътя”, обясни Бисерка Стоянова, завеждащ отдел "Специализиран" в Националната следствена служба.

Пробите ще бъдат изследвани в специализирана лаборатория. След това най-вероятно ще бъдат изпратени в чужбина, за да се гарантира абсолютна безпристрастност на изследването.

„Имаме сериозни основания да мислим да назначим експертизата на чуждестранен институт, който да не е от институтите у нас. Целта е да няма никакви съмнения за безпристрастността. Искаме да видим дали са спазени всички технологични процеси и всички изисквания по спецификация. С взетите проби ще изследваме количествения и качествения състав на вложените материали”, обясни Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

Експерти изтъкнаха 5 причини за трагедията край Своге (ВИДЕО)

От следствието обещават да търсят отговорност на всички по веригата.

„Ние разследваме както самата катастрофа, така и пътния участък - дали е изпълнен по задание, дали са вложени материали и суровини по спецификация и дали са усвоени пари. Ако се установи, че са усвоени пари от този пътен участък и той е направен некачествено, ще има обвинения”, допълни Сарафов.

Междувременно хората в града се заканват да не спират с протестите си, докато пътят не бъде оправен. 

А след репортаж на NOVA, в който стана ясно, че мантинелите на фаталния завой са били подменени, без знанието на производителя им, сега от Пътната агенция питат кмета на Своге кой е възложителят и изпълнителят на подменената мантинела.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.