Политическата есен започна с парламентарна буря

Политическата есен започна с парламентарна буря. Началото на новия политически сезон с призив за разпускане на парламента и оставка на правителството. Искането е на БСП, а управляващите отговориха с апел за съединение и заявка да изпълнят докрай четиригошния мандат.

"Политическият тон отдавна е преминал границите на приличието. Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Нинова поиска разпускане на парламента и предсрочни избори

"В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко", категорична беше Корнелия Нинова, лидер на БСП. 

"Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни", контрира Цветанов.

"Следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов-Борисов", убедена е Нинова.

Но въпреки взаимните критики, управляващите подадоха маслинова клонка към опозицията - по важните за страната въпроси и в тон с наближаващия празник. 

Оставките на министрите ще се обсъждат следващата седмица

Цветанов ги призова да олицетворят думите, изписани на сградата: "Съединението прави силата". Но съединението не дойде. Вместо това от БСП решиха да се разделят - с парламента.

"20 депутата остават  в зала, останалите - идваме при вас!", заяви Нинова и поясни, че те отивали при хората. В същото време поиска разпускане на парламента и предсрочни избори. 

"Остава само актът на напускане на властта", заяви лидерът Мустафа Карадайъ. И посочи, че след като властта не се вслушала в призива на ДПС Патриотите да бъдат премахнати от управлението и след като "институциите влезли в открита война".

"Държавността ерозира, доверието на гражданите се срива. Управляващите трябва да понесат отговорност", коментира Карадайъ. 

Партньорите на ГЕРБ обаче замълчаха - и в залата, и извън нея. А от "Воля" заподозряха скрити намерения

"Трябва да ви поздравя не само за новата сесия, а и за началото на предизборна кампания", заяви лидерът на партията Веселин Марешки.

От БСП уточниха, че ще се връщат в пленарната зала при всяко важно гласуване. Те коментираха и вчерашното обръщение на президента Румен Радев и изявиха готовност да го запознаят с програмната си визия за България, защото по думите им "явно президентът не е запознат с нея". А на твърдението му, че няма нужда от предсрочни избори, отговориха, че това е негово лично мнение.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.