Регулаторът засякъл преводи и плащания от банковата сметка на застрахователя в България

Комисията за финансов надзор (КФН) изпрати писмо до Регулаторния орган на Кипър с искане за допълнителна информация относно намерението на инвестиционен посредник, лицензиран да извършва дейност чрез установяване на клон на територията на Република България. Решението е взето след заседание на 27 септември.

СЛЕД ФАЛИТА НА „ОЛИМПИК”: Десетки хиляди шофьори - на пътя без застраховка

Българският регулаторен орган уведомява и инвестиционния посредник Ur Trade Fix Ltd, че няма право да извършва дейност на територията на Република България до получаването в КФН на допълнителната информация от Кипърския регулатор. 

Стартира делото по казуса "Олимпик", първото заседание продължи 15 минути

В съобщението на КФН става още ясно, че изпраща писмо до Надзорния орган върху застраховането (Superintendent of insurance) на Република Кипър за предоставяне на допълнителна информация във връзка с тяхното искане за предприемане на действия за извършване на определени плащания и банкови преводи от банковата сметка на „Застрахователна компания "Олимпик" – клон България” КЧТ.

Причината е искане за извършване на определени преводи и плащания от банковата сметка на застрахователния клон в България. В края на месец август кипърският застрахователен надзор поиска от българския клон на "Олимпик" да плати дължими суми за своите служители, социални осигуровки и ползвани правни услуги.

През август над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество. Щетите за българските водачи са над 9 млн. лева. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.