Недоволството е заради поставените нови плочи

Вълна от критики заради новия облик на градината пред църквата „Свети Седмочисленици” в София. Недоволството е заради поставените нови плочи на това емблематично за столицата място. От общината отговориха, че ремонтът не е приключил.

Поставената вече настилка пред църквата предизвика въображението на потребителите на социалните мрежи и там се появиха колажи с различни интерпретации на плочките. Според Общината и архитекта на обекта е нужно търпение, за да се види крайният резултат.

Дясната опозиция в Общинския съвет поиска оставките на отговорните за ремонта. От ГЕРБ София подкрепиха кмета на столицата и определиха атаката като „политическа истерия".

„Скандално е да сипят обвинения за корупция, безотговорност и некадърно управление представители на тези, които носят отговорност за най-големия погром в най-новата история на София”, се казва в позиция на ГЕРБ.

ГЕРБ: Фандъкова реализира едни от най-мащабните ремонти от десетилетия

От плочки за баня, през балатум, до плочки за басейн – такива бяха интерпретациите в социалните мрежи относно площада пред църквата „Свети Седмочисленици” в София. Според архитекта на обекта е нужно търпение, за се чуят и добрите отзиви.

„Плочките, независимо от гранит, който внасяме от Македония, е най-доброто, което го има на Балканския регион, не е китайски”, заяви архитектът Иво Пантелеев.

СНИМКИ ОТ РЕМОНТА ВИЖТЕ ТУК  

Според архитект Пламен Братков обаче настилката пред църквата е кич и има разминаване между първоначалния замисъл и изпълнението.

„Гледайки проекта и това, което изтече в интернет. Там пише, че трябва да са гранитни плочи в различни нюанси, да се получи ефект и да съответства на църквата, но това са бетонни плочи с посипка. Самите плочки със сигурност не контактуват добре с църквата и рустиката на камъка”, заяви архитект Братков.

„Чух някакви гласове, че проектът се изменя в движение, това не е възможно. Първото е, че аз не го искам като автор на проекта. Моето име е на всяка плочка залепено”, заяви архитект Пантелеев.

Преди още ремонтът да е приключен разочаровани са и от „Спаси София”.

РЕМОНТЪТ НА УЛ. "ГРАФ ИГНАТИЕВ" - СНИМКИ

„Ето го нередното, ако човек може да се спъне в паве и да го извади падайки, това не е качество на ремонт. Според архитекта така трябва да се срещат плочки, които идват от два различни ъгъла, което не е вярно, защото, когато показваха плановете – такова нещо нямаше в проекта”, коментира Гергин Борисов, „Спаси София”.

„Предстои да се изпълнят още строителни дейности, след  които може да кажем, че даден участък е завършен, или не, и тогава може да се дават крайни оценки за качеството, има да се фугират релси, да се поставят капаци, контактна мрежа”, заяви Евгени Крусев, зам.- кмет по транспорта.

От Общината се надяват до края на ноември да пуснат движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев”, а обектът да бъде приключен в срок - началото на месец март 2019 г. Ако пък не приключи– фирмата изпълнител ще се наложи да плаща по 240 000 хил. на ден неустойка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.