Според прокуратурата доказателства има, но адвокатът на задържаните не мисли така

Делото за износ на лекарства за онкоболни е поредният пример за задържани лица без доказателства и обвинения, които може да не издържат в съда. Това заяви в „Здравей, България!” адвокатът на трима от обвинените лекари Емануил Йорданов.

В четвъртък  специализираният съд остави в ареста четирима от седемте задържани за незаконен износ на онколекарства. Това са соченият за ръководител на групата Мирослав Пейков, заедно с Борислав Сотиров, Калоян Малалийски и Делян Гонсузов.

Четирима от обвинените за износ на онколекарства остават в ареста

Според съда има опасност да извършат ново престъпление ако са на свобода. Лекарките и фармацевтката бяха оставени под домашен арест по  здравословни причини. Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок. Според прокуратурата е възможно броят на задържаните да се увеличи. А след края на делото екипът на NOVA беше блокиран от близки на обвиняемите. Целта им беше да попречат на заснемането на един от групата.

Акцията в онкоболници: Обвиняеми изнасяли лекарства, на пациентите вливали други

„Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за дейността на тази група, нашето мнение е, че е дошъл момента тази практика да бъде преустановена”, казва прокурорът по делото Лилия Манолова. Според зам.-главният прокурор Иван Гешев те са за движението на лекарства от легалния вносител до болничното заведение, от болничното заведение как се извеждат и не стигат до хора, чийто живот е застрашен, излизат от болницата и отиват към фирма с лиценз, която ги експортира.

Емануил Йорданов посочи, че лекарите са обвинени в длъжностно присвояване, но от делото не става ясно кой точно от тези 7 души е възприет от прокуратурата като длъжностно лице, какви са неговите функции и какво е отношението му към лекарствата.

„Освен това според два различни документа, изготвени от прокуратурата, се сочат два различни срока – според единия престъпната група е действала от април до днес, а според другия от май миналата година. И няма никакви доказателства какво престъпление е извършено оттогава досега.

Няма обвинение, че нещо е отишло в чужбина, това е само информация, която се прехвърля на медиите. За да има износ, би трябвало да говорим за държавно лице, което получава определени медикаменти”, аргументира се Йорданов.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев обаче казва, че след като има сигнали от лекари и пациенти за подобни злоупотреби, вероятно проблем в системата има.

„В България в последните години няколко такива случая се появяваха, шуми се отдавна по този въпрос, че има някакви схеми, чрез които това се случва и съмнение за това, но някак не се е стигало докрай и не са се събирали достатъчно доказателства как точно се случва това”, каза д-р Хасърджиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.