Случилото се я провокирало да създаде движение, което да се бори със сексуалното насилие

Университетска преподавателка твърди, че е била жертва на сексуален тормоз на ул. „Екзарх Йосиф”, до Халите, в София. Разказът си тя е публикувала в социалните мрежи. Случилото се я провокирало да създаде движение, което да се бори със сексуалното насилие.

Лея Вайсова е преподавател по социология в Софийския универистет. В ефира на „Здравей, България” тя разказа:

„Отивах на гости при приятели и минавах ул. „Екзарх Йосиф”. След мен тръгна мъж, който когато се разминахме с него усетих, че е пил алкохол. Слушах музика на слушалките си и не го чувах какво ми говори. Той тръгна след мен, застигна ме. Тогава осъзнах, че ако продължа, ще вляза в една тъмна част на улицата и по-добре да се спра, тъй като се намирах до ресторант и се обърнах към него, свалих слушалките и го попитах какво иска. Той предложи да изпием една бутилка вино, която аз носех за гостито. Отказах, тъй като не ми беше приятна самата ситуация. Той продължи да настоява”.

"Ничия земя": Недоизказани факти за убийството на Виктория Маринова

След няколко разменени реплики, жената успява да влезе в ресторанта наблизо и да избяга от мъжа.

Лея Вайсова не е подала сигнал в полицията, но според нея е редно да се подават подобни сигнали, за да се види колко е сериозен проблемът със сексуалния тормоз в България.

След като Лея описва случката във Facebook под формата на пост.

Северин Красимиров остава в ареста – какво следва?

„Цял ден в неделя ми писаха много жени, които искаха да споделят своята история. След това прецених, че много по-обществено полезно би било тези случки да бъдат разказвани публично – през Facebook, непрекъснато да говорим на нашите приятели, близки и познати, т.е. трябва да се говори и призовах жените да го направят. Нека да имат смелостта, да не се срамуват, защото има смисъл”, смята тя.

„Инициирам движение за борба със сексуалното насилие, тъй като е видимо, че имаме да вършим работа и трябва да убедим нашето общество, че има сериозен проблем с насилието над жени. Затова призовавам всички жени да започнат да говорят. Няма организация. Това е просто призив. Реших, че, след като има хора, които са готови да говорят с мен, съответно има и почва за движение. Дано се разрастне, дано стане вълна”, каза още Лея Вайсова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.