Устойчивост в една политика има тогава, когато има консенсус, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ

Цветан Цветанов е убеден, че утре с пълен политически консенсус ще бъдат гласувани в пленарна зала на първо четене текстовете от законодателството за хората с увреждания и личната помощ.

Пред журналисти той изрази надежда в рамките на седмица след това работната група да оптимизира текстовете така, че да бъде отговорено на всички очаквания - и на майките на деца с увреждания, и на обществото. "Увеличаването на бюджета в тази насока ще даде повече възможности. Не видях опозицията да отчете това", посочи Цветанов и припомни, че са предвидени повече от 150 млн. лв. за проектобюджета за 2019 г.  .

Според него ключовото в реализирането на тези политики е свързано и с осигуряването на повече финансов ресурс. „Знаете, че за проектобюджета за 2019 г. са предвидени повече от 150 млн. лв., което смятам, че ще даде възможност правителството да изпълни своя ангажимент по политиката, свързана с хората с увреждания“, посочи Цветанов.

Ресорите на вицепремиерите се определят от премиера. Той възлага и преразпределя. С тези думи Цветанов коментира обявеното, че бъдещият Национален съвет за интеграция на хората с увреждания ще е към ресорният вицепремиер. Цнетанов подчерта, че единственият човек, който може да направи разпределение на вицепремиерите, е министър-председателят. „Убеден съм, че той се ръководи единствено и само от стабилността на държавата и да отговори на обществените очаквания във всяка една посока. Цялото напрежение, което се стоварва върху министър-председателя смятам, че е несправедливо. Той се старае да разговаря по всички ключови теми, които вълнуват българското общество и това, което трябва да прави правителството и парламентарното мнозинство за изпълнение на управленската програма от 4 години“, заяви Цветанов. Според него в тази посока министър-председателят ще направи правилното решение, за да има повече спокойствие и отговорности, с които да се натоварват.  Премиерът е в правото си да възлага и преразпределя функции по координацията и взаимодействието между съответните секторни политики, поясни Цветанов. "Отнасям се с голямо уважение и респект към майките и децата с увреждания. В немалко от случаите политиците са тези, които се стараят максимално да се възползват от проблемите и страховете на хората. Не чух досега опозицията, която изключително много създаде изкуствено напрежение в тази тема, тя не отчете това, което полага като усилие българското правителство.", коментира още Цветанов. 

По-добре е да се води констуктивен диалог, а не да се стига до обиди и напрежение, обобщи той. И заключи, че устойчивост в една политика има тогава, когато има консенсус.

Цветан Цветанов участва в конференция "Трафик на хора и киберпрестъпления" в столичния хотел "Хилтън".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.