Настоящият кмет на “Младост” не си спомня да му е оказван натиск от Иванчева

Ключов свидетел с амнезия по делото срещу Десислава Иванчева. Настоящият кмет на район “Младост” арх. Румен Русев обяви днес в съдебна зала, че не си спомня Иванчева да му е оказвала натиск и да е казвала, че ще предложи преписките за строителство на инвеститори само, ако правят градинки в района.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Русев обяви още, че не си спомня в срещи със строителния предприемач Александър Ваклин да му е казвал, че ако му предвижи преписката ще си загуби работата. Ваклин е основен свидетел по делото срещу бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Иванчева и Петрова са обвинени за получаване на подкуп в с особено големи размери от Ваклин, за да му предвижат преписка за строеж.

Спецпрокуратурата ще протестира домашния арест на Иванчева

На предходното заседание Ваклин заяви, че се е срещал с Русев, който тогава е заместник-кмет в района, и му е казал, че не може да му предвижи преписката, защото ще си загуби работата.
Русев обяви още, че в общината е заварил 1200 забавени по различни причини преписки.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат под домашен арест

Следващата седмица ще стане ясно дали Десислава Иванчева и Биляна Петрова ще си отидат у дома. Спецсъдът постанови промяна в мерките им за неотклонение, тъй като вече са разпитани свидетелите, на които те биха могли да повлияят, ако са извън ареста.

Иванчева и Петрова бяха арестувани показно през април с белязани пари. Те са обвинени в искане на подкуп от строителен предприемач, за да му предвижат преписката за строеж.

„Очакваме отмяна на определението, след като го протестираме. Това е принципна конструкция, че след като веднъж е имало такова съмнение, то не отпада само защото са разпитани част от тези свидетели” , каза прокурорът Илиян Рангелов.

„Това е оправданието да искат задържането под стража да продължи. Аз не знам някакво удоволствие ли изпитват, когато обвиняемия е задържан. В последните години нашите прокурор свикнаха да задържат обвиняемите и да разчитат на това задържане за някакъв успешен край на делото. Задържането на практика се превръща в притискане на обвиняемия да се признае за виновен”, каза адвокатът Емануил Йорданов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.